Borokról, nektek...

Kóstoljunk borokat

2018. április 02. - GyökösiAttila

Az úgy volt, hogy én igazából mindig borzongással vegyes csodálkozással szemléltem a borok tudós és szakértő, ámde véleményem szerint kicsit sznob kedvelőit. Persze jómagam is iszom bort, de őszintén szólva azért azonnali orgazmust ritkán (izé, sosem…) okozott egy poharamba kerülő bor sem. A különbséget a borok között éreztem, de muszáj bevallanom, a dűlő szelektált palackozások megkülönböztetése időnként kifogott rajtam. Ugyanakkor a borok világa persze izgatott, hiszen a bor trendi, meg szexi, meg különben is.

29695542_1819753738076411_413899916641828864_n.jpg

Ugorjunk.

A guruk azt mondják, a sors nem teljesen céltalanul dobálja az utunkba a különböző lehetőségeket. Mindenféle rafinált elképzelése van velük, néha próbára tesz, máskor simán csak segíteni akar. (Néha meg csak nevetni egyet rajtunk, de ez most nem tartozik ide.)

Az esetemben ez azt jelentette – és itt kanyarodunk vissza a bevezetőhöz – hogy vagy két hónapja, egy kiállításmegnyitón az utamba sodort egy lányt, (nevezzük Barbinak, leginkább azért, mert így hívják) aki a borok igazán avatott ismerője, a kiállításmegnyitón is borokat kóstoltatott. A friss ismeretségből aztán barátság lett, majd a sok beszélgetés folyamán szóba került egy közös, borokhoz kapcsolódó vállalkozásféle ötlete is. Amihez viszont (bár nyilván nem én leszek a borszakértő a projektben) mégiscsak fel kéne kicsit nőjek a feladathoz, kicsit szakértőbbé kéne váljak.

Ennek egyik lépése, hogy az ember elkezd borokat kóstolni, méghozzá odafigyelve, és persze némi avatott útmutatással. (Munkám során persze kóstolok sok italt amúgy is, de ezek zömükben röviditalok, rumok, whiskyk, itt nagyjából már el is boldogulok, de a borok világa azért más.) Szóval kóstolni kell, erre pedig a leginkább alkalmasnak a borkóstolók tűnnek, hiszen ezeken igazán sokféle bort kóstolhatunk, ráadásul fajlagosan viszonylag kedvező áron. Plusz a pincészetek emberei általában nagy kedvvel mesélnek is az italaikról. Mindenféle borkóstolókból ilyenkor gyakorlatilag minden hétre jut egy-kettő, kisebb és nagyobb események is.

Így jutottam (-tunk) el pár napja a Winelovers Wednesday eseményre, ahol a Gellért szálló patinás falai között a Dél-balatoni, Balatonboglári borokat kóstolhattuk, vagy 15 pincészet palackozásait.

Hát, mókás volt. Azt hiszem, volt pár felismerésem, amit később is tudok majd hasznosítani, a végére valami tudás is ragadt rám, de ehhez persze szisztematikusan, rendszerezve kellett kóstolnom. Közben beszédbe is elegyedtem a borokat kínáló népekkel, akik meglehetősen különböztek egymástól. Volt aki tényleg magától mesélt a boraikról, - szerintem a kérdéseinkből rögtön levette, kinek milyen szinten kell magyarázzon - volt akit noszogatni kellett, és volt olyan is, aki oda nyilatkozott, hogy hát a borokról mesélni felesleges, az ő borai magukért beszélnek. (Ez igazán remek, különösen, hogy én ugye amúgy főállásban italokról írok. Nem tudom, van-e összefüggés, de nem is ott kóstoltuk az este legjobb borait.)

Szóval érdekes volt, eztán alighanem többet járok ilyen eseményekre. A nép meglehetősen vegyes, és bár elvileg van valamiféle dress code, de igazából a teljes Village People ruhatár képviseltetve volt, talán az indián törzsfőnök ruházatától eltekintve.

A kóstolásokkal viszont tényleg lehet okosodni, különösen, ha van valaki, aki némiképp tapasztaltabb, és akinek elmondván épp mit érzünk, mit fedezünk fel az adott pohár italban, tud segíteni, hogy az adott jegyek mit jelentenek, mi utal mondjuk a szőlő fajtájára, vagy épp a készítés körülményeire, és persze még millió más körülményre is. Ilyenkor különösen érdekes, ha mondjuk végigkóstoljuk több pincészet ugyanolyan szőlőfajtából készült borát (Barbi ezt kipróbáltatta velem) és magunk fedezzük fel a hasonló jegyeket és azokat is, amelyek nagyon is eltérnek a borokban.

Szóval, én mindenképp azt mondom, borkóstolókra járni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én bizony nem ellenzem.

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr1713883890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.