Borokról, nektek...

A bor és az egészség

2018. május 23. - Bbarbwine

A neten nem kevés olyan szólást és idézetet találunk, melyek szerint minden olyan nap, amelyen nem iszunk egy-két pohár bort, kárba veszett. Azonban manapság egyre több komolyabb forrás is hasonlóan vélekedik. Az utóbbi évtizedekben több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a mértékletes borfogyasztás nemhogy káros az egészségre, hanem kifejezetten növeli a hosszú élet esélyét. Egy dán felmérés szerint például napi egy-két pohár bor akár 60 százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus rizikófaktorát. De így van-e valójában, és ha igen, minek köszönheti a bor e jótékony hatását?

glasses-of-wine.jpgElsőként nézzük, mi is van a borban?

A bor nagy része, 80-85 százaléka természetesen vízből áll. A fennmaradó rész főként alkoholból és cukorból tevődik össze. Hogy ez utóbbi két alkotóelem milyen arányban van jelen a borban, az számtalan tényezőtől függ, és igazából ezek határozzák meg magát a bort: a szőlőfajtától, az évjárattól, az éghajlati tényezőktől, a művelésmódtól, a szüret időpontjától. A cukor fruktóz és glükóz formájában van jelen a borban, literenként 2-től akár 80 grammig. Az alkoholon és a cukron kívül a különféle savak (főképp bor-, alma- és tejsav) játszanak még fontos szerepet a bor aromájának kialakulásában, ezeknek köszönhető például a friss, gyümölcsös íz. A többi összetevő már csak nyomokban fordul elő, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne kimutatható aroma- vagy épp élettani hatásuk. Ilyenek az úgynevezett mikrotápanyagok, mint például a kálium, a magnézium, a B és C-vitamin, vagy az olyan nyomelemek, mint a polifenolok, amelyek kis mennyiségben minden növényben előfordulnak.

A szőlő héjában elsősorban a flavonoidok csoportjához tartozó polifenolok találhatók, (ilyen például a tannin) amelyek a gombák és a paraziták támadásától, valamint az oxigén káros reakcióitól védik a gyümölcsöt. Mondhatjuk, hogy természetes antioxidánsokkal látják el a növényt. Ezek az összetevők ugyanilyen jótékony hatást gyakorolnak az azokat elfogyasztó emberre is, amennyiben megakadályozzák azoknak a káros oxigénreakcióknak a létrejöttét, amelyek komoly szerepet játszanak a rákos megbetegedések, a szívkoszorúér problémák és az öregedési folyamatok kialakulásában. Fontos ugyanakkor, hogy ezek a flavonoidok csak akkor tudják pozitív hatásukat kifejteni, ha kellő mennyiségű E-vitamint találnak a szervezetünkben, ami a mediterrán konyhán élők számára nem probléma: az olívaolaj, a hal és a zöldségek bőséges E-vitamin forrásnak számítanak. 

A francia paradoxon

Van egy további fontos és talán életmentő része a bornak, mégpedig az úgynevezett rezveratrol. Ez az összetevő főszerepet játszott a 80-as években felfedezett "francia paradoxon" körüli történésekben. Francia paradoxonnak azt az első pillantásra érthetetlen jelenséget nevezik, hogy miközben a francia népesség körében ugyanolyan drasztikusan emelkedett a vér koleszterinszintje, mint például nálunk, a szívinfarktus következtében elhalálozottak aránya mégis csak ötöde volt az itthoninak. Hamarosan kiderítették, hogy az ellentmondás magyarázata a franciák rendszeres borfogyasztásában rejlik. Felfedezték a dél-európai borokban található rezveratrolt, majd számos állatkísérlettel és klinikai vizsgálattal igazolták, hogy ez az anyag több mint 80 százalékkal csökkenti a szívinfarktus előfordulásának esélyét, mégpedig oly módon, hogy megtanítja a szívet elviselni az infarktust kiváltó oxigénhiányos állapotot.

Na jó! De tényleg a bor mentheti meg az életünk? És mi van az egészséges táplálkozással?

Az alkoholfogyasztás ellenzői azzal érvelnek, hogy helyesebb volna az infarktust nem borfogyasztással, hanem egészséges táplálkozással megelőzni. A kutatások szerint azonban ez a módszer korántsem olyan hatásos, mint a napi egy-két pohár bor, arról nem is beszélve, hogy mind a mai napig folyamatosan vita tárgya, mit is értsünk pontosan egészséges táplálkozáson.

A Harvard egyetemen igen nagy méretű minta, mintegy 150 ezer ember bevonásával végeztek vizsgálatokat az egészséges táplálkozás és a várható élettartam viszonylatával kapcsolatban, ami a legjelentősebb kutatásnak számít e témakörben. Az eredmények olvastán a táplálkozási tanácsadók valószínűleg nem igazán érezhették jól magukat. Az derült ki ugyanis, hogy a nők esetében semmilyen szignifikáns különbség nem mutatkozott a táplálkozásukra maximálisan odafigyelő és az azzal nem sokat törődő fogyasztók között. Mindkét csoportban ugyanannyi volt az infarktusban, rákban vagy egyéb betegségben elhalálozók aránya. Érdekes módon az egészségesen táplálkozó férfiak esetében sikerült némi pozitív hatást felfedezni.

És mekkora az egészséges napi adag?

Fontos megjegyezni, hogy az említett tanulmány szerzői ennek ellenére nem azt állítják, hogy tökéletesen mindegy, miként táplálkozunk. Úgy vélik, vizsgálataik elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy az elmúlt negyven évben helytelen kritériumok alapján határoztuk meg, mit nevezünk egészséges táplálkozásnak. Azt azonban mind a nőket, mind a férfiakat követő vizsgálat egybehangzóan megállapította, hogy a napi rendszerességű, mérsékelt borfogyasztás minden más befolyásoló tényezőtől függetlenül szignifikánsan csökkenti a szívinfarktus, és egyáltalán, a korai elhalálozás esélyét. Az tehát biztosnak tűnik, hogy a mértékkel fogyasztott bor az egészséges táplálkozás fontos alapeleme.

Mi ehhez annyit teszünk hozzá, hogy természetesen a mértékletesség nagyon is fontos. Senkit nem biztatunk a túlzott alkohol és borfogyasztásra, de a magunk részéről a borok mértékletes élvezetét igenis támogatjuk.   

*Angolul értők bőséges további infót és hivatkozásokat találnak ebben a Harvard cikkben

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr8313994450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2018.05.24. 13:13:59

Borvers

Újbort nem bír régi tömlő,
S lyukat be akárki töm, lő,
Úgyhogy nem egy furcsa hóbort
Új tömlőbe tenni óbort.

Annyit laikus is megért,
Az a jó bor, mi már megért,
S tudja házieb és kóbor,
Legeslegjobb bor az óbor.

Bor, ha nem vörös és száraz,
Kiömölhet, nem nagy kár az!
Halovány és édes lőre
Loccsanjon csak ki a kőre!

Jaj, az édes fehér fanok
Szerint most már bőven van ok,
Hogy lesújtson rám egy dádá!
S orosz medve bólint: Dá, dá!

„Dá, dá, járni már bálsájá dádá! Köljtő táváris! Konyec írni borpoéma! Nye piszáty! Pity! Vódku! Sok-sok vódku! Hárásó! Málágyéc!” /Medvegy Medvegyevics Medvegyev, nagy orosz medve/

„Költő gyermekem! Tudod, Jézus is mondott egy példabeszédet a borokról és a tömlőkről, de annak volt értelme, sőt mélyebb értelme is. Igaz, neki könnyebb volt, mert egyrészt Isten Fia volt, másrészt színjózan. Na, aludd ki a kadarkamámorodat és holnap a focimeccs után gyere gyónni!” /Tréning atya/

„Frady Endre úgy hányja a kínrímeket, mint lakodalmas kutya az óbort, így a verse ebek harmincadjára jutott! Egyrészt egy harmincad kóborebadó megfizetésére kötelezem, másrészt pedig természetesen NEM ENG.!” /Irsai Olivérné Tokaji Aszúka, a Borvers Ügyi Didaktikai Intézet (BÜDI) főcenzora/

„Ne… netu… netuom… hogy laki… lajku… lajkuss… vaoke… akki… meért… csa… csakimo… kimoani… netuom… ho… hogy… laki… lajoska… lajkuss!” /Lőre Lajos, laikus borkóstoló/

„A cukorbetegségem miatt az orvosom eltiltott az alkoholtól. Kizárólag száraz vörösbort fogyaszthatok, de csak annyit, amennyit megkíván a szervezetem.” /Demjén Rózsi, rockzenész/

„Ezután ne csak vizet igyál, hanem – gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintettel – élj egy kevés borral is.” /Pál apostol Timóteusnak/

„Kevés bor?! Lefordíthatatlan szójáték! Nonszensz! Hukk!” /Rizling Rezső, az NB III-as Delirium Tremens SE szertárosa/

„Frady Endre a társadalmi problémák szakavatott diagnosztájaként ismét görbe tükröt tart a nép egyszerű és bonyolult gyermekei elé egyaránt. A látszólag stílszerűen odahányt rímek valójában az erősen kézben tartott mondanivaló előregörgetésének szegmentált aktualitását sejtetik. Az ingadozó horizonton billegő kényszerképzetek olyan mélyen gyökereznek a nép lepusztult lelki rögvalóságának szikké szomjasodott talajában, hogy ki más írhatna erről mi mást?” /Sehall Selátné Dömötör Diéta, középiskolai magyartanár és amatőr életpálya modell/

„Mi ez a pitiáner pojácáskodás?! Mi ez az illuminált írásdühroham?! Ha Frady Endre DNS-éből kivesszük az alkoholizmusért felelős géneket, akkor csupán egy klaviatúrán tenyésző gombafaj kromoszómája marad. Anyámat megkértem, hogy a csehszlovák import kurblis permetezőkészülékkel fertőtlenítse a lakást ennek a rímgyilkos galócának a miazmás költészeti kipárolgásait közömbösítendő!” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Én régi tömlőbe is tudok újbort tölteni. Szét bírná ugyan repeszteni, de nem meri.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2017/05/borvers.html

Gyingizik 2018.05.24. 13:14:03

Csak egy baj van a dologgal: a borban levő kénes tartósítószer. Az sajnos egyáltalán nem egészséges, és kiüti a vörösbor kedvező élettani hatásait.

HARP3R 2018.05.25. 07:12:49

Az igazi, szőlőből készült minőségi bor egészséges. Természetesen csak mértékkel fogyasztva.