Borokról, nektek...

A bor és az autóvezetés...

2018. május 27. - GyökösiAttila

Egy alkohol tartalmú italokról szóló blogon talán néhány szót érdemes írnunk az alkohol és a gépjárművezetés kapcsolatáról. Persze a bor önmagában egy csoda, de nem mindegy mikor élvezzük a gyönyöreit. Korábbi posztunkban a borfogyasztás egészséges voltát taglaltuk, de a mértékletesség és az időzítés sokat számít. Természetesen azt már mindenki tudja, hogy itthon jelenleg zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetés tekintetében. Fontos lehet tehát, hogy tudjuk, az ebédhez ivott Cabernet Franc után délután vajon már vezethetünk-e? Ezt nagyon sok tényező befolyásolhatja, az alábbiakban csak némi elméleti okfejtést olvashattok. Akit komolyan érdekel a kérdés, netán sűrűn felmerül ez a probléma, számolgatás helyett mindenképp be kell szerezzen egy alkoholszondát, méghozzá nem valami olcsó modellt, hanem egy profi, hitelesített eszközt.

winedrive_jpg.png

Kiindulásként jó tudni, hogy az egészséges emberi szervezet 10 testsúly kilogrammonként képes egy óra alatt egy grammnyi tiszta alkohol lebontására. Fontos, hogy a kalkulációhoz valóban egészséges testtömeget érdemes alapul venni, sokféle betegség nagyon is befolyásolhatja az alkohol felszívódását és lebontását. Egy 80 kilogrammos ember tehát óránként 8 grammnyi alkohol lebontására képes.

Hogy mennyi egy gramm alkohol? Ez a jó kérdés, sajnos kevesebb, mint gondolnánk (vagy több, attól függ, hogy nézzük). Két deci 12%-os borban 24 grammnyi alkohol van, azt tehát elvileg 3 óra alatt bontja le az említett átlagos szervezet. De ugyanennyi alkoholt találunk egy 5cl-es adag (vagyis feles) 50%-os whiskyben is. A lebontási idő azonban még számos egyéb tényezőtől is függ. Például attól is, hogy a szervezet, főként a máj mennyire volt korábban leterhelve alkoholfogyasztással.

Számít-e, hogy éh- vagy teli gyomorra ittunk?

Számít, de nem úgy, ahogy gondolnánk. Kétségtelenül kevésbé megterhelő a testnek és különösen a gyomornak, ha az alkoholt nem az üres gyomrunkba öntjük. Ebben az esetben azonban - épp ezért érezzük kevésbé ütősnek ilyenkor az italt - az alkohol felszívódása és a lebontása is később következik be. Tehát jóval később kerülhetünk a vezetésre alkalmas állapotba.

De nem csak az alkohol lebontása számít ám! A nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása majd lebontása az idegrendszerünk is megterheli. Pusztán attól, hogy már kiürült a gyomrunkból és a vérünkből az alkohol, az idegrendszerünkre gyakorolt hatása még nem feltétlenül múlt el. Igaz, ezt már nem mutatja ki a szonda, de azért ilyenkor még egyáltalán nem biztos, hogy vezetésre alkalmas állapotban vagyunk... 

Itt mindenképp hozzá kell tennünk, hogy mennyire fontos figyelni arra, milyen gyógyszereket szedünk! Az alprazolamot (Frontin, Xanax) alkohollal kombinálva, a két szer kölcsönösen felgyorsítja és megnöveli egymás központi idegrendszeri hatásait. Alkohol mellett sokkal gyorsabban és kisebb BZD-adagnál alakul ki benzodiazepin-túladagolás (súlyos esetben mérgezés). Benzodiazepinekkel kombinálva pedig kevesebb alkoholt fogyasztva, hamarább jön létre különböző fokú alkohol-mérgezés, az enyhe részegségtől a kómáig, vagy akár a halálos alkohol-mérgezésig. Itt tényleg életbevágó az odafigyelés, akár egy pohár bor, kombinálva pár szem tablettával szó szerint 'elveheti az eszünk'! Általában véve is igaz, hogy a nyugtatók, antidepresszánsok nagyon furcsa kölcsönhatásokra képesek az alkohollal, szóval legjobb egyáltalán nem inni, ha bármi hasonlót szedünk...

Mindezek alapján tehát elmondható, hogy átlagos esetben a reggel legurított feles délutánra már vélhetően kiürült a szervezetből, az ebédhez megivott bor estére ugyancsak lebontásra került. Viszont már ez is nagyon sok tényezőtől függ, az egyéntől, az elfogyasztott italtól és a hozzá evett ételektől is. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy alkoholfogyasztás és –bontás után nem is biztosan lesz szervezetünk kipihent, fitt állapotban. A legjobb tanács mindenképpen az, hogy ha ittunk, akkor legalább egy huszonnégy órás időszakot hagyjunk ki, és ebbe mindenképp férjen bele egy pihentető alvás. (És igyunk sok vizet, mert a dehidratáció is ott lebeg a fejünk felett.)

Ha tetszett az írásunk, lájkold a Facebook oldalunk, és kövesd a Youtube videóinkat

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr5214006796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.