Borokról, nektek...

Milyen pohárból igyuk a bort?

2018. június 04. - Bbarbwine

Arról már esett szó itt a BarbWine oldalain, hogy a minőségi borok fogyasztása messze nem csak az ízérzékelésünkről szól. Ahogy Barbara a múltkori videó végén is elmondta, ez bizony szinte az összes érzékszervünket kényeztető tevékenység, egy pohár valóban finom bor élvezetéhez szükség is van szinte minden lehetséges módon »érzékelni« azt. Ehhez pedig vitathatatlanul hozzá tartozik a bor látványa is, a színei, a ragyogása, a rajzolat, amit a pohár oldalán teremt.

wine-glasses.jpg

Mondanunk sem kell, ehhez a komplex élvezethez szükségünk lesz egy megfelelő pohárra is. Hogy ez milyen? Mindjárt elmondjuk, de előbb vegyünk át néhány alapvető dolgot. Mint később látni fogjuk, szinte végtelenségig finomítható a különböző borok és a hozzájuk ajánlott poharak sora, az alábbi pár gondolat amolyan sorvezetőt adhat, mint a millió csillagos éttermek sok evőeszközös terítéke esetében a "haladj mindig kívülről befelé" aranyszabály.

  • Azt gondoljuk, nincs vita abban, hogy a pohár csak színtelen, kristálytiszta, átlátszó lehet. Az üzletek polcain persze jól mutatnak a színes poharak, de valójában minden ital (nem is csak a borok) esetében hozzátartozik az élvezethez az adott ital színe, kár ezt elrontani a színes pohárral.
  • A palackban "bezárkózik" a bor, ezért fajtától és évjárattól függően levegőztetésre van szüksége. Ilyenkor az a fontos, hogy a bor minél nagyobb felületén érintkezzen a levegővel. Ezért is öblösek a boros poharak. A bort a pohár legszélesebb részéig töltsük, így szellőzik a legjobban. 
  • A pohár szája legyen szűkebb, mint a »hasa«, így a levegőztetés nyomán felszabaduló illatok és aromák koncentráltabban jutnak el az orrunkig. 
  • A pohár legyen minél vékonyabb falú. A bor fogyasztási hőmérséklete fontos, ezt tudjuk. Kitöltéskor a bor azonnal átveszi a pohár hőmérsékletét. A vékony falú pohár kevésbé befolyásolja ezt, tehát ezért is érdemes ilyet választanunk. Szintén ide tartozik, hogy ezért sem szerencsés a boros poharat a kehelynél megfogni, tenyerünkben tartani, inkább a szárát és a talpát fogjuk, így a kezünk hője sem befolyásolja a borét. (Érdekesség, hogy a konyakok és más érlelt röviditalok esetében ez néha épp fordítva van, ott pont azért ajánlják a kehely tenyérben tartását, hogy a kéz melege segítsen felszabadítani az ital aromáit.)
  • Ökölszabályként elmondható, ha módunk van, mindig a nagyobb kelyhű, és arányosan magasabb poharat válasszunk a vörös bornak, és a kisebbet a fehérbornak.

És most összeszedünk pár konkrétumot, némi segítségként ahhoz, milyen poharat is válasszunk, milyen pohárból élvezhetjük leginkább a kedvenc borunkat, és miért pont abból... (A szövegek után, alul, képeken is mutatjuk a poharakat.) 

Fehérborok, rosék és sillerek

A fehérborok számára az úgynevezett rizlinges tekinthető alappohárnak. Viszonylag karcsú, arányosan széles kelyhű, szája erőteljesen szűkülő. Ez a pohár a könnyű, zamatos, fiatal és friss, üde borokhoz ideális. Persze a kifinomult borfogyasztók más és más pohárba töltik még a különböző fajtájú fehér borokat is. Az említett klasszikus fehérboros pohár kb. 20-22 cm magas, arányosan karcsú, szépen ívelt kelyhű. A különböző típusok között a kehely öblösségében van eltérés. A két legjellegzetesebb, és leggyakrabban használt a rizlinges és a chardonnay-s. A chardonnay szőlőből készülő borok hazájában, a francia Montrachet borrégióban a helyi borászok e nemes nedű számára külön poharat terveztek néhány évtizede, mely aztán igencsak elterjedtté vált. Ez a pohár ugyanis a chardonnay mellett ideális a testesebb, érettebb, barrique hordóban érlelt fehér borokhoz, vagy a fehér borokból készült cuvée-khez is. A chardonnay-s pohár gyakorlatilag ugyanolyan magas, mint rizlinges társa, ám kelyhe szélesebb, hogy a bor jobban szétterülhessen benne illata, zamata jobban kibontakozzon.

Ugyanezt a poharat bátran ajánljuk a rosékhoz és a sillerekhez is, melyek mintegy átmenetet képeznek a fehér és a vörös borok között, ám mivel vörös szőlőből készülnek, testesebbek, zamatosabbak, így nagyobb kehely dukál nekik élvezhetőségük érdekében.

Vörösborok

A vörösborokhoz már nehezebb általánosan megfelelő poharat választani. Számtalan formájút, méretűt gyártanak a neves üveggyárak. A lényeg, hogy kelyhe jelentősen nagyobb és szélesebb, mint a fehér borosoké. Itt is két alappohár tekinthető ideális választásnak, a burgundi és a bordeaux-i. Az elnevezés nem véletlenül utal a két híres, francia borvidékre. A két borfajtát létrehozó eltérő klimatikus viszonyok, az ott ideálisan termeszthető szőlőfajták, és a borkészítési technológia különbözőségei valóban eltérő borokat hoznak létre, amelyekhez tényleg másféle pohár passzol. A két pohár gyakorlatilag azonos szélességű, ám a burgundi inkább tömzsi, míg a bordeaux-i magasabb. Az eltérés jelentősége pontosan a bennük kóstolgató borok különbözőségében van. A burgundi pohár ideális a gyümölcsös, zamatos, illatos, közepesen testes, néhány éves, "egyszerű" vörös borokhoz. A bordeaux-i poharat kell választani a testesebb, érettebb, magas tanninokkal büszkélkedő vörös borokhoz.

Az öblös kelyhű burgundi pohár jó választás a pinot noir-hoz is, valamint pl. a kékfrankoshoz, blauburgerhez, portuguiser-hez, kadarkához ajánljuk. Bordeaux-i vörösboros poharat választhatjuk a cabernet-khez, merlot-hoz, és a változatos cuvée-khez, bármely fajták házasításából készülnek is.

Pezsgő

A pezsgő hosszú szárú, talpas, hosszú kelyhű, szájánál kicsit szűkülő pohárban, az úgynevezett ”flute” formájúban a leginkább élvezhető. A magas, szűkülő szájú pohárból lassan, gyöngyözve távozik a szénsav, a minőséget jelző buborékok jól láthatók a kehelyben, és az élvezeti érték sem illan el olyan gyorsan, mint a széles szájú, alacsony kelyhűekből. Űrtartalma maximum 1 dl, mert a pezsgő hidegen, frissen töltve a legélvezetesebb. Tartsuk hidegen a palackot, és inkább többször töltsünk!

Édes fehérborok

Az édes borokat általában a desszertekhez fogyasztjuk, így kevesebbet is töltünk belőle, mint a főételeket kísérő borokból. Az ideális töltési mennyiség így kisebb poharat is igényel. Külön pohár kell a kései szüretelésű, természetes édes fehér boroknak és tokaji szamorodniknak, valamint az aszúknak. Formája igen hasonló a fehér boroséhoz, ám kisebb a kelyhe, és alacsonyabb is.

borospoharak_png.jpg

És hogy a poharak formáján kívül számít-e a minőségük? Aki már nézett meg alaposan olcsóbb áruházi poharat, netán forgatta meg az ujjai között, az tudja, hogy ezek a poharak bizony messze nem tökéletesen szabályosak. Sokszor az öntési »varrat« is látható rajtuk, és a falvastagságuk egyáltalán nem állandó. Ettől még persze használhatóak, de messze nem olyan szép látvány bennük a bor, mint egy valóban tökéletes pohárban, amelyik oldalfala szabályos, falvastagsága egyenletes (így fénytörése is az), gyakorlatilag semmi nem bontja meg a bor természetes színeit és árnyalatait. A jó minőségű üveg felületén szépen terül el a bor, jól látható a templomablak hatás, amit a pohár belső oldalán végigfutó ital hagy maga után. Mint mindenben, a poharak beszerzésében is köthetünk kompromisszumot, már csak annak okán is, hogy kinek-kinek lehetnek kedvenc borfajtái, amelyeket rendszeresen fogyaszt. De mi mindenképp azt ajánljuk, a kedvelt borfajtáinkhoz illő alap poharainkat azért igényesen válogassuk össze.

Ha tetszett a poszt, ajánljátok másoknak is, és gyertek, kövessétek Facebook oldalunk és a Youtube csatornánk is.

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr5714022674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.