Borokról, nektek...

A rosékról - röviden

2018. június 06. - Bbarbwine

A nyár valóban a frissítő italok, köztük a rosék szezonja. Nyáron mindenki friss, gyümölcsös, könnyen iható italokra vágyik, természetesen kellemesen behűtve. A rosé pedig pont ilyen. De tudjuk-e hogyan is készül?

roseposzt.JPG

A rosé természetesen nem egy palackozott fröccs, vörösborból és szódából, és nem is rózsaszín szőlőből készül, sőt, még csak nem is vörös- és fehérbor összeöntésével, (bármilyen logikusnak is tűnne ez pedig). A helyes válasz az, hogy az amúgy a vörösborok alapanyagául szolgáló kékszőlőkből készülnek ezek a virágszínű italok, fehérboros eljárással.

A szőlőt a szüret után bogyózzák és pár óráig hagyják a 'héjon ázni', mivel a bornak színt adó anyagok a szőlőszemek héjából oldódnak a mustba. Ezután jön a szőlő préselése és szokásos feldolgozása. A rosék Magyarországon jellemzően fahordós érlelés nélkül kerülnek a palackba, így tudják megőrizni a friss, gyümölcsös jegyeiket. A rosé borokat épp ezért kevés kivétellel fiatalon, általában egy éves koruk előtt érdemes fogyasztani, mivel idővel elveszítik azt a frissességet, ami miatt szeretjük ezt a borfajtát.

Rosé sokféle kékszőlőfajtából készülhet, népszerű rosé alapanyag hazánkban a Kékfrankos. Egyrészt mert ez a legelterjedtebb kékszőlőfajta, másrészt mert savtartalma miatt igazán üde, ropogós rosét lehet belőle készíteni. De szinte minden kékszőlőből készíthető rosé. Az igazán pikánsak és izgalmasak Syrah-ból, Cabernet Franc-ból, Pinot Noir-ból készülnek. Persze, mivel ezek a szőlőfajták drágábbak, kevesebb ilyen roséval találkozunk, és ezek ára az átlagnál magasabb. Sok a cuvée, vagyis a házasított/kevert, többféle szőlő levéből készülő rosé is, ennél a borfajtánál egészen széles játéktér nyílik a borászok számára a nekik legkedvesebb aromák megalkotására. A rosék illatban és ízben jellemzően gyümölcsös, sokszor eper és málna aromajegyeket mutatnak. Ha kóstoláskor ezekkel a jegyekkel találkozunk, jó rosé van a poharunkban.

Ha tetszett a poszt, ajánljátok másoknak is, és gyertek, kövessétek Facebook oldalunk és a Youtube csatornánk is.

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr6414026642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.