Borokról, nektek...

Ismerjük meg a prosecco-t!

2018. június 28. - GyökösiAttila

E heti videónkban az olaszok csodás buborékos italáról, a proseccoról mesélünk. De mit is érdemes tudni erről az italról, miért is szeretjük mi (és még rengetegen) annyira?

prosecco1_jpg.png

A prosecco egy Északkelet-Olaszországból származó fehér pezsgő, amely ma már általában brut, dry vagy extra dry édességi fokozattal kerül piacra. Érdemes azonban tudni, hogy a ’60-as évekig általában édes pezsgőt rejtettek a proseccos palackok. Azóta azonban jelentős mértékben finomodott az alkalmazott szőlészeti és borászati technológiák színvonala, és ezzel együtt csökkenthető volt a hozzáadott cukor mennyisége. A nemzetközi prosecco-divathullám kitörése a kilencvenes évek végén indult el, a legnagyobb ugrást pedig a múlt évtized második felében produkálta.

A proseccot Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítják elő. A legfontosabb termőterület Veneto tartományban Conegliano és Valdobbiadene települések között található. A Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG 2009-ben vált hivatalos eredetvédelmi kategóriává, azóta vele azonosítjuk a legmagasabb minőséget. A termőterület adottságait meghatározza, hogy klímájára mind a Dolomitok, mind az Adriai-tenger befolyással van. A legmagasabb szőlőminőséget adó szőlők meredek hegyoldalakon helyezkednek el, sokszor teraszos művelésűek. A DOCG zóna 20000 hektárján 5000 hektárnyi szőlő terül el. A szőlőtermelésre a melegebb fekvésű helyoldalak alkalmasak 50-500 méter közötti tengerszint feletti magasságon.

mappa_docg.gif

A prosecco túlnyomó részt glera szőlőből készül, a DOCG kategóriában minimálisan 85%-ban kell ezt a fajtát tartalmaznia. Ezen kívül házasíthatják a helyi verdiso, perera és bianchetta, vagy a nemzetközi pinot noir és chardonnay fajtákkal. Az ital elnevezése is a szőlőhöz köthető: A római korban is ismert glera szőlőfajta egy Trieszt közelében található faluból származik, melyet Prosecconak neveznek. 

A prosecco mára igazán népszerűvé vált, 2013-ban a prosecco globális értékesítése megelőzte a champagne eladásait. A minőségi francia pezsgőből 304 millió palackkal, míg a proseccoból 307 millió fogyott a világpiacon az olasz habzóborok és pezsgők felügyelőbizottsága szerint (OVSE). A válságot követően a prosecco egyik alternatívája lett a champagne-nak, mert ár-érték arányban kedvező termék az olasz buborékos ital, amelynek minősége is egyre feljebb tart a prémium kategóriában.

Végezetül még két fontos kérdésre válaszolunk:

1. Hogyan kerül buborék a proseccoba?

A prosecco-t két féle módon lehet elkészíteni: az alapbort tartályban (charmat) vagy palackban (methodo classico) erjesztik újra. Az előző az olcsóbb megoldás, széles körben elterjedt a régióban. Ám a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG területek gyakrabban alkalmazzák a hagyományos pezsgőkészítési eljárást. Ebben az esetben a palackban történik meg a másoderjesztés, a hozzáadott élesztő és a cukor segítségével.

2. Mihez igyuk a proseccot?

A világban megszokott gyakorlat szerint a proseccohoz legsűrűbben ajánlott ételpárosítások: sárgadinnye érlelt, szárított sonkával, osztriga és más tengeri alapanyagokra épülő fogások, valamint a kecskesajt. Azonban az említett termőterüketeken élőknek más ötleteik is vannak: tavasszal a trevisói radicchio salátához és a spárgához, ősszel vadgombákhoz és vadhúsokhoz, és persze az olyan helyi sajtokhoz, mint a Bastardo, Morlacco és Inbriago fogyasszák.

Ennyit mesélünk most röviden erről a buborékos csodáról. Ha még nem láttátok, mindenképp nézzétek meg a Nani Rizzi proseccoról készített videónkat:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr4914080365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.