Borokról, nektek...

Esti éhség

2018. augusztus 01. - GyökösiAttila

Ismerős a szituáció? Este van, lassan vége a napnak, túl vagy a vacsorán. Vezetned sem kell már ma. Leheveredsz a tv elé, épp megy egy film, amit ugyan már láttál, de tetszett, miért ne néznéd meg még egyszer. És, mivel finom ember vagy, kibontasz egy üveg bort, esetleg öntesz a féltve őrzött 18 éves whiskyből egy adagot pár jégkockára. Belekortyolsz, és… Éhes leszel! Szinte rögtön. Igaz, 20 perce sincs, hogy vacsoráztál, de ez mintha a dínók korában lett volna, te bizony most lettél éhes. Kimész hát a konyhába, kensz egy vajas kenyeret, aztán visszaülsz a kanapéra. A kenyér persze addigra, mire elhelyezkedsz, nagyjából el is fogy, iszol hát még egy kortyot. És fel is ébred az éhséged megint…

tvgirlwine_png.jpg

Vigasztaljon a tudat, hogy nem vagy egyedül. Az, hogy alkoholfogyasztás közben rád tör az éhség, nem egy különleges eset, a legtöbben így működünk. Most elmondjuk, miért van ez így...

A kutatók csak pár éve találták meg a választ a fenti problémára, vagyis hogy miért leszünk éhesek, ha alkoholt fogyasztunk. A kutatás kezdetén kisérleti egereknek adagoltak alkoholt. A vizsgálatok/megfigyelések eredménye az lett, hogy az »ittas« kisállatok átlagosan 25%-kal több ételt fogyasztottak, mint a józan társaik. A londoni Francis Crick Intézet kutatói a behatóbb vizsgálatok után arra jutottak, hogy idegrendszeri kapcsolat van az alkoholfogyasztás és evés között: az alkohol serkenti egy olyan idegsejt (AGRP) aktivitását, amely az egyik, épp az éhségérzetünkért felelős hormon termelésében játszik nagy szerepet. - írta meg a Nature.com

Most hát már ezt is tudjuk.

Ugyanakkor hétköznapi magyarázat is lehet erre a kapcsolatra az alkohol és az éhség között:

Azt tudjuk, hogy az alkohol általában emeli a gyomorsav szintjét. Azonban egy egészséges ember (és bármely élőlény) szervezete pontos gépezet, ne legyen kétségünk, a szervezetünk külön odafigyelés nélkül is pontosan tudja, hogy mennyi emésztőnedvre van szükségünk az egészséges működéshez, így ha a savszint magasra szökik, testünk azonnal éhséggel válaszol, hogy a bevitt étellel felszívjuk a feleslegesen termelődött gyomornedvet. És ezt a plusz táplálékmennyiséget ügyesen meg is eteti velünk.

Mindazonáltal simán lehetséges, hogy a fenti két magyarázat igazából egy tőről fakad, csak az első tudományosabb. Mindenesetre a lényeg az, hogy ha oda kell figyelnünk a súlyunkra, netán még fogynunk is kéne, akkor az esti lazításképp elfogyasztott alkohol bizony extra kihívások elé állíthat, nem a saját kalóriatartalma miatt (bár ez is megvan) hanem a hatására bevitt/megevett extrák okán. 

De hát, ahogy a mondás tartja, ami nem öl meg, az megerősít. (Erről jut eszembe, épp most olvastam, hogy a római kor gladiátorai nem azok a kigyúrt testű félistenek voltak ám, mint amit a filmek sugallnak, hanem kifejezetten hájasok voltak, mert főképp szénhidráton éltek, nem fehérjén, és az extra zsírréteg a küzdelmek sérüléseinél is jól jött, afféle természetes védőburkolatként a fontosabb szervek fölött. De ez igazából már végképp nem egy italos blog témája, azt hiszem.)

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr9914156699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.