Borokról, nektek...

Egy hónap múlva itt az idei Budapest Borfesztivál.

2018. augusztus 08. - Bbarbwine

Szinte hihetetlen, de már 27 éve nyitotta meg először kapuit a Budapest Borfesztivál. Ez az éves 'seregszemle' fontos momentum a blogunk életében is, bár nem a kezdetektől (Barbara nincs is annyi idős mint a fesztivál), de az utóbbi pár évben rendszeresen ott vagyunk mi is a nézők között.

A kétezres évektől a budai várban megrendezésre kerülő esemény együtt nőtt fel a rendszerváltás után újjáéledő borkultúrával: támogatta a kilencvenes évek nagyjait, kihagyhatatlan és nemzetközi tömegrendezvénnyé vált a kétezres évek elején, és rendületlenül segíti az új generációk színre lépését, térnyerését napjainkban is. Terveink szerint az idei borfesztiválról folyamatosan tudósítunk, írásban és videókban is. Ebben az első posztban a Budapest Borfesztivál történetének mérföldköveit soroljuk fel. (Sok évszámra készüljetek...)

budabor2.jpg

1992-1998. A kezdetek, az indulás évei.

1992-ben megnyitja kapuit az első Budapesti Nemzetközi Borfesztivál a Vörösmarty téren, összesen 17 kiállítóval. A következő években 44 kiállítóig nőtt a résztvevő borászatok száma. De nem csak a kiállítók száma, hanem a látogatóké is folyamatosan gyarapodott. Míg az első években 5-6000 embert látott vendégül a Borfesztivál, ez a szám ’98-ra kevés híján elérte a 30 ezret.

1993-ban történelmet írt a fesztivál azzal, hogy megrendezték a II. Világháborút követő első magyarországi borárverést.

1995-ben kibővült a fesztivál a Borok Ízek Gálaesttel, mely az évek során a bor és gasztronómia legnagyobb ünnepévé fejlődött.

A kultúra neves képviselői közül többen is visszatérő vendégei voltak a fesztivál színpadának. A Benkó Dixieland Band pélldául ’98-tól fogva, összesen tizenhatszor szórakoztatta közönséget.

1999-2003. Felnőtté válás, költözés a Budai várba

Az első két évben a Szent György tér adott helyet a rendezvénynek, de ez hamar kevésnek bizonyult. 2001-ben már az egész keleti oldalt birtokba vették a standok, a kiállítók száma ekkor már 78-ra emelkedett.

Ez volt a kísérőprogramok kibővülésének és kiteljesedésének időszaka is:

2000-ben a borárverés jótékonysági borárveréssé válik, amellyel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját segítik, ezzel is kifejezve a Borfesztivál társadalmi felelősségvállalását. Szintén ugyanebben az évben indul útjára a Boregyetem, a Borfesztivál szakmai kísérőprogramja. Az eltelt 17 év alatt, közel 3500 boregyetemi hallgató borászati ismeretei bővülhettek ezen a módon.

2003-as évben érte el csúcspontját a Borok Ízek Gálaest, mely több mint 1600 vendéget és az időszak legjelentősebb borászait és vendéglátóit kötötte össze a Budapest Sportarénában.

2000-ben mutatkozott be először egy külföldi ország borkínálata, gasztronómiája és kultúrája, a vendégország keretén belül. Az első résztvevő Görögországot követte később többek között: Olaszország, Franciaország, Andalúzia, Dél-Afrika, Ausztrália is.

2004-2011. Borfesztivál első virágkora

2004-ben már a keleti oldal is kevésnek bizonyult, belakták a vár nyugati oldalát is, majd 2005-ben elfoglalásra került az Oroszlános–udvarral együtt a teljes Budavári Palota, amit 2010-re már 215 borász népesített be. Ekkora (2006-tól) hosszabbá, már öt napossá vált a rendezvény. 

Mindeközben a nézőszám is folyamatosan emelkedett, a 2006. évben már 57 ezer rajongó látogat a Borfesztiválra.

2007 megint egy új fejezet a fesztivál életében, ebben az évben elsőként lett főtámogatója a fesztiválnak, ekkor vált a SPAR a rendezvény pénzügyi stabilitása szempontjából is meghatározó szereplővé. 

2008-ban örülhetett először a fesztivál közönsége a Csík Zenekar koncertjének, akik idén már nyolcadszor kápráztatják el rajongóikat a várban. 2011-ben a fesztivál gálakoncertjeinek legjelentősebb és legsikeresebb produkciója valósul meg. Carmina Burana, élőben Czakó Péter homokrajzaival illusztrálva, a Művészetek Palotájában, több mint 1500 néző csodálatára.

Ekkora a Borfesztivál nemzetközileg is ismertté válik, a külföldi látogatók aránya eléri a 20%-ot.

2012- Az újrapozícionálás időszaka

A kiállító borászok száma 182 és 209 között változik, és egyre jobban növekszik a nagyméretű, egyedi módon dekorált standok száma. 

2012-ben lecserélték a kóstolójegyeket elektronikus fesztiválkártyára, ami jóval átláthatóbb és modernebb megoldás, különösen egy ilyen nagyra nőtt rendezvény esetében. Mert a növekedés töretlen, pedig voltak nehezebb időszakok is, 2014-ben a fesztivált szinte elmossa az eső, amely mind az öt nap szakad...

Ekkorra persze már igazán beindul a fesztiválok divatja az egész országban, nyaranta és ősz elején minden héten és hétvégén rengeteg fesztivál és rendezvény csábítja a látogatókat, rengeteg helyi, regionális boros témájú rendezvény is indul. Előtérbe kerül az online kommunikáció: a Borfesztivál nem áll rosszul, eddigre már közel 25 000 követőjük van a Facebook-on, és csak a fesztivál ideje alatt több mint 210 000 oldal megtekintés a honlapon. Tovább nő a tematikus, szakmai programok száma, és tovább nő a külföldi látogatók aránya is. (Persze a teljes látogatószám nő, tehát a hazai közönség sem lesz kevesebb.) 2016-ban kerül megrendezésre a jubileumi, 25. Borfesztivál. 

És most itt vagyunk, 2018. évben. Idén szeptember 6 és 9 között kerül megrendezésre a Budapest Borfesztivál. Mi pedig itt a BarbWine blognál a fejünkbe vettük, hogy megpróbálunk néhány új látogatót elcsábítani erre az eseményre. Tudjuk, kedvelőink között sokan vannak, akik eddig még sosem jártak ilyen méretű bormustrán. Pedig ez igazán érdekes, semmihez sem hasonlítható élmény.

Mostantól hetente jövünk új tartalmakkal, akár belsős, háttérinfókkal is, amelyek remélhetőleg kedvet csinálnak az eseményre történő kilátogatáshoz. Sokan nem is gondolják, hogy a néhány napig tartó Borfesztivál szervezése minden évben tizenkét ember munkáját igényli 9-10 hónapon keresztül. Persze igazából nem is ez számít, hanem az, hogy a Borfesztivál szervezői egy nagy baráti társaságként, családként teszik bele szívüket-lelkület a közös munkába, melynek gyümölcsét generációk élvezhetik, immár 27 éve. A Borfesztivál a maga nemében egy különleges, tízezreket vonzó rendezvény: a látogatók, borászok, vendégek pontosan tudják, hogy a Borfesztivál értük születik meg évről-évre.

Reméljük az idei fesztiválon lesztek néhányan, akik tőlünk kaptatok kedvet a kilátogatáshoz. 

Ha nem győzitek kivárni a posztjaink, a Budapest Borfesztivál Facebook oldaláról és honlapjukról is tájékozódhattok. És most még kedvezményes jegyvásárlásra is módotok van. 

*A poszt elkészítésében a szervezők segítettek, magunktól ennyi évszámot nem tudtunk volna idesorolni és tőlük valók a képek is. A további anyagok viszont már sajátok lesznek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr914161103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BRF915 (törölt) 2018.08.16. 14:49:40

és mennyi lesz a kóstoló pohár? adják a belépővel, külön kell megvenni horror áron? A részegekkel idén sem fognak semmit kezdeni a biztonságiak? Kerülgethetjük, és átélhetjük a zaklatásaikat mint tavaly?