Borokról, nektek...

És eljött a Cabernet Sauvignon napja

2018. augusztus 30. - GyökösiAttila

Manapság mindennek van világnapja. (Ahogy Barbara mondaná: mindennek IS) Nyilván a szőlőfajtáknak is jutott ilyen megemlékezésre alkalmat adó apropó. A mai nap (augusztus 30) például a Cabernet Sauvignon napja. Igazából minden szőlő napjáról meg kéne emlékeznünk, lehet, hogy eztán meg is tesszük, mindenesetre ez a mai valóban fontos ünnep, hiszen ez a szőlőfajta volt Barbi jele az oviban, és ma ez a kedvenc borainak az alapanyaga.

cabernet_sauvignon_grapes.jpg

A szakirodalom azt mondja, a cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Alighanem van ebben igazság, hiszen a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort. Ismertségét eredetileg a klasszikus bordeaux-i házasítások népszerűségének köszönheti, amelyekben a cabernet sauvignon mellett nagyrészt a cabernet franc és a merlot szőlőfajták borai vannak jelen. Azóta a szőlőfajta a Franciaországban található Bordeaux borvidékről kiindulva megtalálta helyét szinte az egész világon, például a kaliforniai Napa-völgyben, az ausztráliai Coonawarra régióban és a chilei Maipo völgyben. A 20. század legnagyobb részében világviszonylatban a legnagyobb területen telepített szőlőfajta volt, amíg a merlot fajta telepítései meg nem haladták területét az 1990-es évek elején.

A vezető szerep ellenére a cabernet sauvignon egy fiatalabb szőlőfajta, a szintén bordeaux-i cabernet franc és a sauvignon blanc szőlőfajták vad kereszteződésével jött létre, első említése a 17. századra teszi Dél-nyugat Franciaországba. A fajta népszerűsége részben a termesztés egyszerűségének - a vastag héj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás részek pedig jól tűrik a fagyot - részben pedig a belőle készült bor jó struktúrájának és jól felismerhető karakterének köszönhető.

A cabernet sauvignon név napjainkban már nem csak egy szőlőfajta és a belőle készült bor megnevezése, hanem valóságos „brand” vált belőle, amely magát adja el, bármilyen borvidékről is származzon.

Amit a borkészítés kapcsán tudni érdemes erről a fajtáról:

A cabernet sauvignon cefréjét általában hosszan a héjon tartják és macerálják a színanyagok és csersav kioldása miatt. Jót tesz neki a magas hőmérsékleten történő erjesztés. Az e szőlőből készült bor kifejezetten szereti a fahordókat, gyakran hosszan érlelik is, karakterét a gyümölcsön túl épp az erjedés, az alkohol és a fa aromái határozzák meg. A cabernet sauvignon tipikus partnerei házasításokban a merlot, a cabernet franc, a malbec, a syrah, a sangiovese és a tempranillo. A cabernet sauvignon bora önmagában gyakran túl markáns, kemény, ezért kerülnek a házasításba más, jobb egyensúlyt kialakító borok. (Persze a fajtát igazán értő és ismerő termelők ezt azért alighanem máshogy gondolják.) Mindenesetre az igaz, hogy olyan házasításokban, ahol más szőlőfajta bora dominál, a cabernet sauvignon szerepe általában a test és csersavtartalom növelése. A vörösbor készítésen túl a cabernet sauvignon gyümölcsös, általában hidegen erjesztett rosé borok alapanyagául is szolgálhat.

És hogy hol találunk ilyen szőlőt itthon?

Magyarországon cabernet sauvignon borokkal a Villány–Siklósi borvidéken és a Szekszárdi borvidéken találkozunk legsűrűbben, de a fajta megtalálható Egerben, a dél-balatoni régióban és Hajós-Baja borvidékén is. Mivel hazánk a szőlőtermesztés északi határán fekszik, klímája közel sem ideális a cabernet sauvignon termesztéséhez. Az más kérdés, hogy a változó éghajlat ezt akár át is alakíthatja, ki tudja, 5-10 éven belül mit írunk majd erről a szőlőfajtáról...

Szóval ez, amit hirtelen összeszedtünk a cabernet sauvignon napjára. Még nyitva vannak az üzletek, mindenki szaladjon be hazafelé, vegyen egy palackkal e csodás szőlő levéből, és este ürítsen egy poharat az egészségére. Mi is ezt tesszük. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr1114212345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.