Borokról, nektek...

Száraz eperbor? Miért ne?

2018. szeptember 15. - VirághGyörgy

Ez a poszt Virágh Györgynek köszönhető. Meséltünk már róla, találkoztunk vele Winelovers eseményen, és a mostani Budapest Borfesztiválon is. Úgy alakult, hogy megtetszett neki amit mi csinálunk, és mi is megkedveltük őt, szóval lehetséges, hogy mostantól többször találkoztok vele itt a BarbWine hasábjain, sőt videóiban is.

img_20180914_143303.jpg

Gyuri elmondta még a hétvégén, hogy a szőlőborok mellett kedveli a gyümölcsborokat is. (A valódi, tehát csak gyümölcsöt tartalmazó borokat!) Ez annak is köszönhető, hogy ezekkel is dolgozott már korábban. Mivel úgy hallotta, hogy a régebben kóstolt gyümölcsborok egy kis változáson estek át, mondhatni megújultak, ma a szegedi borfesztiválon (BorTéren) visszakóstolt egy igazán figyelemre méltó eperbort, amiről rögtön beszélgetett is egy rövidet Siket Gáborral, a bort megalkotó Kontyos Borház ügyvezetőjével. Hogy milyen is valójában egy más gyümölcsből készült bor, mit érdemes tudni róla, azt az alábbiakban olvashatjátok:

Most egy kiváló száraz eperbort kóstolunk. Mit kell tudni róla?

A legfontosabb, hogy ugyanolyan eljárással készül, mint a rozéborok. A beérkező eper azonnal (1 nap alatt) feldolgozásra kerül. Kicsit »héjon« erjesztjük, és nem adunk hozzá semmilyen mesterséges kiegészítőt. Az erjesztés reduktívan, a levegő kizárásával történik. Ami még fontos, hogy az erjedés végeztével két hónapot érik a bor, ez nálunk kiemelten fontos. Az érlelés után derítjük és szűrjük, ugyanúgy, ahogy az a rozéborok esetében megszokott.  A cél az volt, - és azt hiszem ezt sikerült is elérnünk - hogy a bor kóstolásakor olyan érzése legyen a fogyasztónak, mintha cukrozatlan, friss epret enne. Ugyanúgy benne kell legyen a picit kesernyés aroma is, mint a friss eperben. A bor édes változatánál – most ugye a szárazat kóstoljuk – az édes íz eltakarja ezeket a jegyeket, de itt ezek nagyon jól kiérezhetőek.

Ez pontosan így van, ez is fogott meg benne anno. Mi indított a gyümölcsborok ilyen megközelítéséhez?

A legfontosabb, hogy látjuk, a rozéborok nagyon kedveltté váltak az utóbbi években. Mi szeretnénk a szőlőborokhoz hasonlóan gyümölcsborokból is egy rozé kategóriát alkotni. Egy olyan bort, amit évszaktól függetlenül, mondjuk egy könnyebb étkezéshez bátran lehet fogyasztani.

Érdekes amúgy, de most a fesztiválon elég sok rozébort kóstoltunk a kollégáimmal, és utána megkóstoltuk a saját száraz eperborunkat. Annyival aromásabb, teltebb, testesebb volt ez utóbbi, hogy utána már nem is próbáltunk több rozét, hanem váltottunk a testes vörösborokra.

img_20180914_141006.jpg

És mik a tervek? Közeledtek tovább a szőlőborok piacához?

Igen, ezt az eperbort például most már 0,75-ös, csavarzáras palackban forgalmazzuk, így kiküszöbölve a dugóval kapcsolatos problémákat. Igyekszünk valóban olyan termékké tenni (ez persze főképp marketingfeladat, hiszen maga a termék jó) hogy valóban alternatívája lehessen egy szőlőbornak, ne egy különleges, épp ezért külön is kezelt termék legyen. Fogyasztását hidegen ajánljuk, de ez a száraz eperbor jól viseli a kéz melegét is, ami a rozéknál nem mindig van így.

Ez az eperbor viszonylag világos. Ennek mi az oka?

Ez ilyen kell legyen. A kiindulásnál az eperlé persze vérvörös, de az érés és a folyamat végére ilyen színűre változik. Mondhatnám, ha ennél pirosabb, vörösebb eperborral találkoztok, ott már gyanakodni lehet, hogy valamivel színezhették.

Egyébként ehhez kapcsolódik, hogy idén újítottunk, jövőre már kijövünk egy új termékkel. Hogy mivel, az egyelőre maradjon titok. 

Kívánunk sok sikert hozzá, és köszönöm a beszélgetést.

Azt pedig mindenképp javaslom minden olvasóinknak, hogy dobják félre az esetleg meglévő előítéleteik, és próbálják ki ezt a bort. Nem fognak csalódni benne. 

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr4714241073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.