Borokról, nektek...

Borvacsora húsmentesen?

2018. október 14. - Gyökösi

Az van, hogy mostanában több borvacsorára is hivatalosak voltunk/leszünk. Ezek között persze sokféle esemény van, méretben, stílusban is eltérőek. De egy olyan szempontból is két csoportra oszthatóak, hogy a menü összeállításánál gondolnak-e arra, hogy bizony manapság már egyáltalán nem különleges az, hogy valaki nem eszik húst. (Vagy akár semmilyen állati terméket, de most maradjunk csak a húsmentes, de sajtot, tojást fogyasztó klasszikus vegetariánus hozzáállásnál.) Pedig egy akár 6-8 ételt (és persze ugyanennyi bort) bemutató esten igazán beleférhet az ételsorba néhány húsmentes fogás is.

vegan1.jpg

Eleve is lehet ilyen fogás az ételsorban (jómagam ugyan eszem húst, de abszolút kedvelem a zöldségből, gombából, tojásból, tejtermékekből összeállított fogásokat is). Persze az is járható út, hogy alternatívaként van felkínálva az adott húsmentes fogás, amit egy jó séf egy gyakorlott sommelier-vel karöltve ügyesen megalkothat úgy, hogy a húsos fogáshoz kínált bor passzoljon a húsmentes változathoz is.

Amikor bor-étel párosításokról kezdünk beszélni, sok esetben valóban a húsos ételeket vesszük sorba. (A szokásos vörös húshoz testes vörösbor, szárnyasok esetében könnyedebb borok stílusban.) Persze az köztudott, hogy például a vörösborok tannintartalma sokat segít a húsban lévő proteinek lebontásában, de itt ugye általában épp fordítva épül fel egy ilyen vacsora, hiszen a borok bemutatása a fő cél, tehát azokhoz kell párosítani az ételeket, amelyek bizony nem feltétlenül kellene húst tartalmazzanak.

Könnyedén találhatunk borokat a zöldséghangsúlyos fogások mellé is, ha pedig az ételek valamilyen karakteres szósszal, fűszerrel vagy hőkezelési eljárással készülnek, még könnyebb a dolgunk. Például grillezett, erősebben fűszerezett zöldségek mellé nyugodtan adhatunk könnyebb vagy közepesebb vörösborokat, épp mint a grillezett húsfélékhez is.

A sajtos mártások, különösen az erősebb ízű sajtokból készültek szintén egyszerűbb esetet jelentenek;, tapasztalatunk szerint nem jelent igazán nagy különbséget a borválasztásnál, hogy egy aromás márványsajtos szósz alatt épp csirkemell vagy valamilyen zöldség lapul. A mártáshoz választjuk a bort.

Ha azonban mégis a zöldségek mellé kell bort keressünk, akkor valami ilyesmi mankóra számíthatunk:

  • Gyökérzöldségek, például sárgarépa, fehérrépa, zeller, cékla, retek, sütőtök: a könnyű, illatos fehérboroktól a testes, érlelt fehér borokig sok minden szóba jöhet.
  • Hagymák esetében (hagymaszósz is): itt szinte bármi szóba jöhet pezsgőtől a desszertborig.
  • Babételeknél, lencsénél: Pezsgő vagy vörösbor.
  • Gombából készült fogások: érlelt, testes fehérbort keressünk, de a vörösborok sem kizárandóak. Kóstoljunk és próbálkozzunk bátran.  
  • A frissebb ízű zöldségnövények esetében (például brokkoli, endívia, spenót, kelkáposzta): elsősorban pezsgőt, habzóbort vagy könnyű illatos fehérbort keressünk.
  • A grillezett zöldségeknél (például paradicsom, padlizsán, paprika): itt elsősorban a rozékat és könnyebbtől a közepesig terjedő testű vörösborokat érdemes kipróbálni.

A lényeg, hogy bizony nem ártana, ha az ilyen események szervezői kicsit többet töprengenének az ételsorok megalkotásán. Végül is ez is a szakmájuk része, és egy kis kreatívságért még egy séf sem került a pokolba... 

Ez a rövid poszt most épp két friss meghívás kapcsán jutott eszünkbe. Barbi néhány hónapja nem eszik húst, és azért az lehangoló tud lenni, amikor egy amúgy izgalmasnak tűnő, finom borokat felvonultató esten végignézve a menüt, szembesülünk azzal, hogy bizony egy fogást sem nekünk készítettek...

Vannak egyébként biztató jelek, például a tegnap elmesélt Italia Divina vacsora ilyen volt. De sokszor futunk bele olyanba, ahol a desszerten kívül minden a húsról szól, és azért ez szerintünk nincs teljesen rendben. Ti mit gondoltok erről?

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr8814300685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.