Borokról, nektek...

A választás elveszett képessége

avagy igyunk-e borból és sörből kevert italokat?

2018. november 20. - GyökösiAttila

Talán még sosem volt olyan korszak a emberiség történetében, amelyet - legalábbis a világ szerencsésebb felén - ennyire meghatározott a „mindent egyszerre akarunk” érzése. Mintha kezdenénk elveszíteni a választás képességét. Meg sem próbáljuk végiggondolni, mit is szeretnénk valójában, inkább olyan dolgokat keresünk, amelyek mindent megadnak nekünk, megkímélve minket a választás problémájától.

winebeer.jpg

Az autónk legyen egyszerre terepképes SUV, magas és kényelmes, ugyanakkor sportos útfekvésű, gyors és lenyűgöző, férjen bele a csomagtartójába minden, de mindezek ellenére természetesen fogyasszon keveset. A telefonunk is tudjon mindent, tökéletesen fényképezni, profin navigálni, teljes értékű film- és zenelejátszóként működni, bírja ha leesik, és persze a víz alatt is tudja mindezt, lehetőleg egy hétig, töltés nélkül. Számtalan példát lehet a jelenségre mondani, a számítógéppé váló tévéktől a millió funkciós konyhagépekig.

És hogy mindez hogyan jön ide, a BarbWine blogra?

Mondom máris: Az apropó egy ma olvasott cikk egy újabb bor-sör házasságból született italról. Ez messze nem az első ilyen, pár éve kezd divatba jönni felénk is, bár például az amerikai kézműves sörfőzdékben már az ezredforduló óta készülnek ilyen trükkös italok.

A kezdetet az egyszerű megoldás jelentette: Adta magát a kérdés, miért ne érlelhetnénk bort korábban sör tárolására használt hordóban? Vagy épp fordítva, boros hordóban is pihentethetjük a sört. A különböző hordók csereberéje amúgy is régi szokás a lepárlással készült italoknál, nem is igazi whiskygyártó az, akinek nincs mondjuk sherrys hordóban érlelt whiskyváltozata.

Mint halljuk, talán Amerikából indult ez a divat. A Minneapolis-i Town Hall sörfőzde például már jó ideje foglalkozik (boros-) hordóban érlelt sörrel, így az övék az egyik legrégebbi, és a fogyasztók szerint a legihatóbb ilyen program az Egyesült Államokban. Létezik persze más út is: a Boulder Brewing Dude’s D’Spare itala stoutként kezdi, és borként végzi. A csokoládés, kávés ízjegyekkel, karamelles ízzel nyitó sör végül a cabernet fekete bogyós gyümölcsöket idéző, szárazabb ízébe hajlik át. Európában a G. Schneider & Sohn sörfőzde alkot viszonylag régebb óta érdekes hibrideket. A talán legidősebb német búzasörfőzde Cuvée Barrique nevű söre egy keverék (cuvée?), az erős Aventinus Weizenbock és még erősebb Weizen Eisbock egyvelege, amit a keverés után használt chardonnay hordókban érlelnek. A felhasznált sörök édesebb aromáját egészíti ki a chardonnay grapefruitos, citrusos kesernyéssége.

Ez tehát az egyszerűbb út. Van azonban ennél bonyolultabb is. Mint tudjuk, a sört főzik. Mostanában több olyan termékkel találkoztunk, ahol a mustot vagy akár a bort együtt erjesztik és főzik a sör eredeti alapanyagával, azzal keverve. Itt tehát nem egy többé-kevésbé kész sört érlelnek borrá (sic!) hanem bort főznek „sörré”. Ezt az utat követi például itthon a Roothbeer sörfőzde és a Haraszty pincészet közös sauvignon borbeer-je, de van több más próbálkozás is, elvégre a kézműves sörfőzdék reneszánszát éljük, és ezek általában amúgy is hajlamosak bármiből (bármiből IS!) sört főzni, a borászok meg miért ne próbálnák meg ezt is, hátha hoz némi plusz ismertséget és forgalmat.

Hogy ezek a termékek jók-e? Nyilván van köztük néhány jól sikerült, persze. De hogy igazából valóban szüksége van-e a világnak ezekre a hibrid italokra, az már más kérdés...

Ez az írás amúgy sem tekinthető a BarbWine közös állásfoglalásának, ezt én, Attila, a blogunk vénebb (épp ezért nyilván maradibb, ósdibb és elavultabb gondolkodású) fele írom. Az én véleményem az, hogy új dolgokat alkotni persze mindig érdekes, és néha valóban születnek csodás termékek is így. De azért azt is el tudom képzelni, - és nekem ez sokkal jobban tetsző gondolat - hogy talán nem vezetne rossz irányba az sem, ha a bortermelők inkább a saját boraik tökéletesítésén dolgoznának, és alighanem a kézműves sörfőzdék is találhatnának a saját, hagyományos alapanyagokból készült söreikben is tökéletesíteni valót. Mindkét esetben igaz az, hogy a hazai termelők túlnyomó része még nem a világ legtökéletesebb termékét készíti. Pedig ez kéne a céljuk legyen. Miért készít bárki bármit, ha nem azért, hogy ő legyen a legjobb? Nem merőben újat kéne kitalálni, inkább a meglévő termékeiket kéne jobbá tenni. Jópofa dolog persze egy-egy különleges termékkel - rövid ideig - hírnévre szert tenni, de azért az sem rossz, ha az embert úgy ismerik, mint szakmája egyik legjobbját, aki a legjobb termékeket készíti. Ez lassabb munka, de tartósabb elismerést is hoz. 

Ráadásul - és itt térnék vissza a címadáshoz egy gondolatnyit - én szeretek választani. Bármely terméknél, használati tárgynál, és persze élvezeti cikknél mérlegelni, mit és miért is szeretnék az adott pillanatban. Még azt a tudatot is szeretem, hogy a választott dolog nem mindenben jó. Sőt! De ami igazán fontos, amiért választottam, abban nagyon jó, ha lehetséges, akkor a legjobb.

Szeretem kitalálni például az adott pillanatban mit is szeretnék enni vagy inni. Valahogy sosem vágytam arra, hogy most egyszerre pörkölt és tiramisu ízű ételt egyek és hasonlóan vagyok ezzel bor-sör hibriddel is. Van hogy boros hangulatom van (millió al-hangulattal, persze) van hogy sörös (ez is lehet többféle). Mi a fenéért kéne ezeket keverni?  

Akárhogy is, fontos, hogy ez a poszt nem kíván állást foglalni a kérdésben, inkább az a célja, hogy ti írjátok meg a saját véleményeteket nekünk, akár itt a poszt alatt, akár a Facebook oldalunkon.  

Utóirat: E heti videónkban azért inkább maradtunk az igazi boroknál, nézzétek csak meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr1214383232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.