Borokról, nektek...

Kóstoltatok már bébibort?

2018. december 05. - GyökösiAttila

A címben szereplő ital persze nem igazán bébiknek való, sőt, nem is azokból készül. Bébibornak általában a fiatal, igazából még nem kész bort hívják egyes termelők. Ezek még nem is kerültek palackozásra, hiszen még csak az érési folyamat valamelyik szakaszában járnak. Tartályban-hordóban pihennek. Azonban ha ellátogatunk egy-egy borászat pincéjébe, esetleg módunk lehet megkóstolni ezeket a borokat is.

rubin1.jpgVagy, ha épp szerencsénk van, rájuk bukkanhatunk egy-egy borkóstolón is, ahol a termelők a normál, palackozott tételeik mellett elhoznak néhány ilyen »félkész« mintát is. Ez érdekes összehasonlításokra adhat módot, és persze sokszor azért már elég sokat elárul abból is, milyen is lesz az adott bor, mire a termelő által meghatározott érési folyamat végére ér és palackozásra kerül.

Az elmúlt héten egy kóstolóra invitált minket a Wineglass. A téma, ami köré a kóstoló szerveződött, az idei év borainak minősége a dél-balatoni régióban. Bár a program meghívója, és a sajtóanyaga sok habzóbort és pezsgőt ígért, a kóstolón ezek csak elvétve szerepeltek. Ígért viszont a meghívó jónéhány bébibort is, amik viszont valóban ott is voltak a kóstolón. Ezeket direkt emiatt a kóstoló miatt merték ki a tartályokból és hordókból, zömükben majd csak fél- vagy akár egy év múlva kerülnek palackozva a boltok polcaira.

46988669_1992677027707759_8095713345199407104_n.jpg

A kóstoló a Klauzál téri piac emeletén, a Séfplaza termében (konyhájában) került megrendezésre. Jómagam piac mániás vagyok, a régi vásárcsarnokok nagy szerelmese, már csak emiatt sem hagytam volna ki a rendezvényt. A résztvevők között rengeteg ismerős nevű pincét köszönthettünk, ott volt többek között a Bujdosó, Buzássy, Garamvári, Hujber, Ikon, Koltai, Konyári, Országh, Pócz, Rádpuszta, Rubin, Szabó és a Várszegi pincészet is.

Egyedül mentem, Barbi most mindenféle náthák miatt otthon maradt, de folyamatosan cseteltünk, hogy azért ne maradjak teljesen szaktudás nélkül...

A kóstoláson - ha már itt volt a lehetőség - épp ezeket a fiatal borokat próbáltam végig. Nem minden pincészet hozott ilyeneket, bár a friss, idei termésből - lévén, hogy az egész program a 2018-as év eredményeiről szólt - minden standon találtunk, de ezek már palackozott, kereskedelmi forgalomba került tételek voltak. Volt is olyan pincészet, aki meg is indokolta, hosszas tanakodás után végül miért nem hoztak félkész bébibort. Ők úgy vélték, a pincészetük amúgy elismert, magas minőségű termékeihez képest mindenképp visszás volna egy nyilván még nem tökéletes bort kínálni, azt meg nem akarták, hogy az este folyamán akár több százszor keljen elmesélniük, hogy az adott kóstolókorty miért is olyan, amilyen. Más pincészetek viszont gyakorlatilag pont ezzel csábították magukhoz a kíváncsiakat, ők jól olvashatóan fel is tüntették az adott palackoknál, hogy ez bizony még csak egy bébibor.

rubin2.jpg

És hogy milyenek is voltak ezek a borok?

Vegyesek. Igazából találkoztam olyan mintákkal, amelyek akár már palackozott tételből is származhattak volna, de voltak olyanok is, amelyekre még én is azt mondtam: ez bizony nem bor. Összességében mindenképp gyümölcsöző volt a látogatás, eleve piaclátogatás, ugyebár, aztán megismertem néhány számomra még új pincészetet, mint amilyen Rubin Borászat (ők sok bébibort hoztak, persze fiatal borászatként náluk nyilván sok ilyen akad) de itt kóstoltam először Hujber borokat is, amikről forgattunk is egy videót a héten. De voltak régebbi ismerősök is, a Garamvári,  a Konyári vagy épp Várszegiék borait mindig élmény kóstolni.

pohar1.jpg

Egy ilyen program számunkra általában amúgy is pont a kapcsolatépítésről szól, igazából erre is vannak kitalálva. De hogy visszatérjek még kicsit a program fő gondolatához, vagyis, hogy milyen is volt a 2018-as év szőlész-borász szempontból:

A megkérdezett borászok általában jó évnek tartják az ideit. Nem volt átlagos, de a végső számadás nem mutat olyan rosszul. Enyhén indult az év a Dél-Balatonon, a tél a megszokotthoz képest szinte meleg volt, majd márciusban a váratlan hóesés és fagy pár szőlőfajtát ugyan megrongált, de szerencsére komoly károk nem keletkeztek a borvidéken. Áprilisban a különös meleg volt meglepő, a májusi virágzás pedig már előrevetítette a korai szüretet is. Tavasszal összességében meleg volt, kevés esővel, így növényvédelmi szempontból könnyűnek bizonyult az év.

A nyári szárazság és hőség okot adott az izgalmakra, de a szőlők gyorsan és szépen értek a borvidéken, és szerencsére a sav sem ment le. Július végére bebizonyosodott, hogy tényleg nagyon korai szüret lesz a borvidéken, olyan, amilyen talán még soha nem volt, már a hónap végén elkezdődött a korai fajták szedése a kánikulában.

Az ősz is optimális volt, kevés csapadékkal. Ugyan szeptember elején esett komolyabb, néhol 100 mm eső, ami után kiteltek a bogyók, de szerencsére utána száraz idő következett, így a botritisz nem jelentett veszélyt. A szüret zavartalanul folyt le, bár a korai érés miatt az időzítés kritikus volt, aki azonban időben lépett, megőrizhette a gyümölcsös ízeket.

Ezek alapján a 2018-as balatoni borok semmiképp sem lesznek kerülendő tételek a későbbi borbeszerzéseinknél, az itt kóstolt borok közül pedig igyekszünk majd minél többet videókban is bemutatni nektek. Tartsatok velünk!

A poszt végén itt van pár fotó, kattintásra szokás szerint galéria nyílik:

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr5414438982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.