Borokról, nektek...

Mit ajándékozzunk borkedvelő barátainknak karácsonyra?

2018. december 13. - GyökösiAttila

Ajándékozni jó érzés, ezzel a legtöbben tisztában vagyunk. Különösen igaz ez, ha sikerül olyan ajándékot választanunk, aminek az ajándékozott valóban örül. Vannak olyanok, akik ezt az ajándékválasztást hatalmas tehetséggel végzik, jómagam ismerek olyan embert, aki akár nyáron is képes megvenni egy épp szembejövő tárgyat azzal, hogy az XY-nak milyen fantasztikus karácsonyi ajándék lesz majd. A legtöbben azonban nem vagyunk ilyen előrelátóak, az ajándékbeszerzés sokszor az utolsó pillanatra marad. És persze sok gondolkozást igényel, különösen akkor, ha nem vagyunk járatosak a célszemély érdeklődési körében.

ajand0.jpg

Blogunk témájához illően most néhány tanácsot adnánk arra, hogy borkedvelő barátunkat mivel tudnánk meglepni. Nem fogjuk feltalálni a spanyolviaszt, de talán néhány tippünk hasznos lesz.

Az első nyilván maga a bor. Itt igazán nincs szükség a mi tanácsunkra. Elsőként ki kell puhatoljuk, a célszemély milyen bort szeret, mi a kedvenc szőlőfajtája, de innentől kizárólag a pénztárcánk szab határt a választásnak. Jó hír lehet, hogy mostanában már a szupermarketek boros szekciói is igencsak komolyan vehetőek, ott is sok az igazán finom, kifejezetten ajándéknak alkalmas bor, tehát a beszerzés viszonylag egyszerű. Ha semmilyen ismeretünk nincs a borok terén, de azt azért sikerült megtudnunk, hogy a megajándékozni szándékozott barátunk mondjuk a cabernet franc típusú borokat szereti, akkor viszont érdemes egy szakértőbb eladókkal rendelkező borboltot keresnünk. Szintén segíthet a szakirodalom, egy aktuális VinCE magazin tesztszekciója, vagy a 100 legjobb magyar bort bemutató kiadvány segít a választásban. (Ha pedig már beszereztünk egy ilyen sajtóterméket, rögtön az ajándékbor mellé is csomagolhatjuk, szóval ez sem felesleges kiadás.)

Ha viszont kihagynánk magát a bort, akkor jóval kisebb rizikóval tudunk igazán szemrevaló ajándékokat vásárolni. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül szolgálunk pár ötlettel: 

Dekanter:

A bor dekantálása nem elhanyagolható. Ezek a többnyire üvegből készült mutatós edények igazán szép ajándékok lehetnek. A választék szinte végtelen, pár ezer forinttól akár több százezer forintért is találunk közülük alkalmasat. Ha esetleg nem tudjátok, miért is jó dekantálni, erről volt már egy írásunk, olvassátok át. 

Árak: 5-6000 forinttól akár 200000 (!) forintig terjedhetnek, az alapot a szupermarketek hagyományos üveg dekaterei jelentik, az árlista másik végén az egyedi kristály dekanterek vannak, például a Riedel választékából. 

ajand3.jpg

Pezsgőlezáró:

A kibontott és nem azonnal elfogyasztott pezsgő lezárása fontos. A pezsgős dugót nyilván nem tudjuk erre használni, aki látott már ilyet, az tudja, kihúzás után hatalmasra dagadnak ezek a dugók, szinte el sem tudjuk képzelni, hogyan fértek be a palackba… A pezsgők lezárására kaphatóak speciális dugók, amelyek képesek kiengedni az esetleges túlnyomást, de egyebekben korrekten megőrzik az ital aromáit. Ilyeneket szakkereskedések mellett a legtöbb szupermarket konyhafelszerelési osztályán is találunk. 

Árak: akár már 5-600 Ft/db áron is lelhetünk ilyeneket a szupermarketekben, a legelegánsabb darabok sem nagyon kerülnek 3-4 ezer forintnál többe. 

ajand4.jpg

Pezsgősvödör:

A pezsgőt otthon ritkán fogyasztjuk úgy, hogy jéggel telt pezsgősvödörbe állítanánk a palackot. Ettől függetlenül egy szemrevaló pezsgősvödör lehet jó ajándék, hiszen ez pont az a tárgy, amit magának az ember nem nagyon vásárol meg (hiszen mindig van fontosabb dolog ennél) viszont azért ha már van, jó érzés tudni, hogy ha akarnánk, akár használhatnánk is. (Addig pedig tarthatunk benne almát, citromot, vagy mondjuk összetekert zoknikat.) Ilyet leginkább a konyhafelszereléssel illetve kifejezetten italos kellékek forgalmazásával foglalkozó üzletekben találhatunk. 

Árak: itt nagyon széles a spektrum, egy egyszerű műanyag edény 2-3000 forint, egy rozsdamentes acélból, vagy épp üvegből készült míves darab ennek sokszorosa lehet. 

ajand7.jpg

Dugóhúzó:

A dugóhúzó az igazi »ultimate« szuperajándék! Egy borkedvelőnek sosem lehet elég belőle, és hihetetlen formai- és stílusválasztékban elérhetőek. A választásnál egy szempontra mindenképp figyeljünk oda: a dugóba becsavarandó spirál minél nagyobb átmérőjű, és középen üres legyen. (Gyakorlatilag mint egy kis spirálrugó). Ahhoz, hogy egy dugóhúzó valóban jól használható legyen, ez rendkívül fontos, legyen bármilyen rendszerű az eszköz, az erőt a dugónak ez a spirál adja át, jól, tisztán, a dugót legkevésbé roncsolva kell belekapaszkodnia. Dugóhúzót tényleg mindenhol kapunk, válasszunk okosan. 

Jó dugóhúzót, például a képen látható rendszerűt már 1500-2000 forint körül is találhatunk, a karos darabok 3-4000 forintig is elmehetnek, ezek léteznek ajándékdobozos szettekben is. A különleges, elektromos dugóhúzók ára bármeddig elérhet, ezek nagy előnye, hogy egy amúgy egyszerűen, kézzel elvégezhető művelethez elemre is szükség van...

ajand1.jpg

Vákumpumpa:

A nem azonnal elfogyasztott borok légmentes lezárása nagyban meghosszabbítja azok eltarthatóságát. Erre a célra sokan készítenek olyan eszközöket, amelyek segítségével a palackokból kiszívhatjuk a levegőt, majd így zárhatjuk le azokat, és így tehetjük be a hűtőbe. Ezek az eszközök nem a legolcsóbbak, de valóban lehetnek hasznosak. Kifejezetten a boros kellékeket is forgalmazó szakkereskedésekben érdemes utánuk nézni. (A borok eltarthatóságáról volt egy posztunk már.) 

Árak: az ilyen pumpáknál rendszerben kell gondolkozni, hiszen az adott pumpához általában direkt ahhoz készült dugóra is szükség van, így ezek általában szettekben beszerezhetőek. Kézi erővel működő vákumpumpa-szettet már 5000 forint körül is találunk, az elektromosak értelemszerűen drágábbak. (És otthonra persze feleslegesek is.)

ajand6.jpg

Poharak:

Borospoharat szintén rengeteg helyen vehetünk, hihetetlenül széles ársávból választhatunk. Ráadásul a borospohár fogyóeszköz, hiszen törékeny, tehát a poharakat időnként pótolni kell. Ami miatt picit rizikós ajándéknak érzem, az az, hogy jómagam szeretem a nekem tetsző poharakat választani, egyáltalán nem biztos, hogy egy random módon, más által kiválasztott ajándékpohár tetszeni fog. Bár, ha jobban belegondolok, a fentiek alapján úgyis el fog törni, arra kis időre meg mindegy. A poharakról írtunk már, ha ilyesmit vásárolnátok, fussátok át ezt a posztunk.

Árak: minőségi poharat 500 Ft/db ártól érdemes keresgélni. A kristályból készültek ennél persze jóval drágábbak is lehetnek. 

Kívánunk kellemes ajándékkeresgélést. Ha tetszett ez a poszt, ajánljátok másoknak is, és gyertek, kövessétek Facebook oldalunk és a Youtube csatornánk is.

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr2014476484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.