Borokról, nektek...

2019 a fémdobozos borok éve lesz?

2018. december 27. - GyökösiAttila

Külföldi italos portálokat böngészve találkozhatunk a címben is olvasható vélekedéssel. Bár maga az ötlet nem új, már több éve létezik ilyen csomagolású bor, de most azt jósolják, a folyamatosan új termékekre, trendekre vágyó piacon 2019-ben jöhet el a termék igazi divatja. (Igaz, ezt jósolták 2013 és 2016 évre is már. Lehet ez is olyan, mint a világvége, időnként beígérik, aztán végül elmarad.)

winebox.jpg

Persze ugyanezek a források azt is hozzáteszik, hogy ez a csomagolás nyilvánvalóan nem a prémium szegmensbe tartozó borokat rejti. Sokkal inkább a hagyományosan is fémdobozban árult italok piacáról szeretne kihasítani egy darabot. Ez pedig vélhetően azt is kell jelentse, hogy az így árult borok nem nagyon lehetnek drágábbak, mint egy ugyanekkora kiszerelésű prémium sör. Ez azért behatárolja, milyen borokat is találhatunk a dobozokban.

A tendencia egyébként valós, az elmúlt két évben például számos whisky- és gingyártó jelent meg a fémdobozos italok piacán, a megszokott termékeikből előre kevert italokkal.

Az első elborzadás után azért nézzük sorban, miről is van szó:

A fémdobozos kiszerelés melletti érvek sokfélék, a nyilvánvaló marketing rész mellett felsorolják:

  • A csomagolás környezetbarát voltát. - Ezt én értelmezni sem tudom, érdemes utánanézni, hogyan is készül az alumínium. A csomagolás újrahasznosítása pedig inkább szervezési vagy akár jogalkotói kérdés, ha odafigyelünk rá, egy üveg palack épp úgy újrahasznosítható, mint egy alumínium doboz.

  • A fémdobozban tárolt bor tökéletesen zárását. - Szó se róla, az biztos, hogy így nem lesz dugós a borunk, igaz, ezt a fém csavarzáras palackok is tudják.

  • Azt is mondják, hogy könnyű magunkkal vinni bárhová, kicsi a termék, és a csomagolás gyakorlatilag nem jelent plusz súlyt, ráadásul a fémdoboz viszonylag ellenálló is, például leejthetjük bátran. - Ez mondjuk igaz is, az üveg nehéz, és törékeny.

Van hát pár előny, de nézzük az ellenérveket:

  • A fémdobozos bornak biztos fém íze lesz, vélik sokan. - A helyzet az, hogy ez nem igaz. Nem tapasztalunk ilyet a dobozban értékesített más termékek esetében sem, ez a bornál sem okoz problémát. Egyes gyártók bélelt alumínium dobozokat használnak, mások nem. De a tapasztalatok szerint ez semmi esetre sem befolyásolja a bor ízét. Szóval a fémíztől nem kell tartsunk, azonban van ízt befolyásoló veszély, ez igaz. A közvetlenül a dobozból történő ivás problémája az, hogy a bor illata, aromái teljesen eltűnnek. Egy fémdobozban még annyi levegő sincs, mint egy átlagos borospalackban, ha közvetlenül a dobozból iszunk, akkor a bor egyáltalán nem képes érintkezni a levegővel. Ez pedig nagyon is érezhető az ital ízén. Szóval ezt a bort is pohárba kiöntve kellene fogyasztani.
  • A hátizsákból, vagy a kesztyűtartóból előszedett fémdoboz nem lesz optimális hőmérsékletű. - Ez igaz is, persze ez a sörre is érvényes. Ugyanakkor a leheletvékony falú fémdobozban lakó bort sokkal gyorsabban tudjuk optimális hőmérsékletűre hűteni, mint egy vastag üvegpalackos verziót.
  • A fémdobozos italok nem elegánsak. - Ez vitathatatlan, de hát nem is az elegáns helyzetekre találták ki ezt a terméket.
  • A fémdobozok mérete nem optimális. - Ez inkább az aktuális szokásokon múlik. Jelenleg 500, 375 és 250 ml méretű dobozokba töltenek bort. Azonban azért az otthoni fogyasztásnál a sztenderd pohárba kiöntött bormennyiség is erősen változik, szóval ez nem igazán számottevő érv. (És hát a 0,7 literes palack sem valami hű de kerek és optimális méret…)

Jelenleg nagyjából ennyi, amit a fémdobozos borokról tudni lehet. Őszintén szólva, ha üvegből készült borospalack-gyárunk volna, azért nem kezdenénk hirtelen aggódni a jövőnk miatt. Persze ki tudja... Nektek van véleményetek a dologról? Osszátok meg velünk itt alul, vagy a Facebook oldalunkon kommentben is akár.

 

(*A poszt nyitóképe Wine Folly oldalról való.)

A bejegyzés trackback címe:

https://barbwine.blog.hu/api/trackback/id/tr4214517000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.