Borokról, nektek...

Két farkas Santa Barbarából

2019. január 07. - GyökösiAttila

Alecia Beth Moore neve sokaknak csenghet ismerősen, de vélhetően még többen vannak azok, akik PINK-ként ismerik a hölgyet. Bizony, napjaink egyik legsikeresebb énekesnőjére gondolunk. És hogy a 2017-ben az MTV Video Music Awards Életmű-Díját elnyert művész hogyan is keveredett ide, egy borokkal foglalkozó blog témái közé? Elmeséljük:

pink1_1.jpg

Tovább

De milyen ízű a dugó?

Mióta belekeveredtem ebbe a BarbWine projektbe, persze több bort iszom (izé, kóstolok…) mint korábban. Ez pedig azzal a nem várt következménnyel járt, hogy bizony az elmúlt évben vagy négyszer is futottam bele hibás borba, utoljára pont egy nagy családi karácsonyi ebéden. Olyan esetekbe, amikor nagy várakozással húzzuk ki a dugót egy-egy palackból, szinte már érezni véljük a szánkban az aromákat, de az első illatolás, és különösen az első korty után érezzük, itt bizony valami nem kerek, valami nem stimmel.

dug.jpg 

Tovább

De mi az az 'öreg tőke'?

Itt a BarbWine videóiban már találkozhattatok olyan vörösborral, amely címkéjén olvashattuk az 'öreg tőkék' feliratot. Aki sűrűn böngészi a borok címkéit, tudja, ez ráadásul nem egyedi eset, több borászat is forgalmaz ilyen megjelöléssel bort. Az idős kor legtöbbször egyfajta minőséget jelez, mintegy tiszteletet parancsol. De vajon valóban más-e az ilyen tőkékről származó bor?
old-grape.jpg

Tovább

2019 az 'organikus' borok éve lesz?

Néhány éve már itthon is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a bioborok. Egyre többet hallani róluk szakmai konferenciákon, de már a borkedvelők között is téma kezd lenni ez a műfaj. Hogy a biobor pontosan mi is? A klasszikus meghatározás szerint bio az a termelő, aki éjszaka permetez. :) Na jó, a dolog valójában ennél azért sokkal komolyabb és persze összetettebb is.

naturalwine.jpg

Tovább

2019 a fémdobozos borok éve lesz?

Külföldi italos portálokat böngészve találkozhatunk a címben is olvasható vélekedéssel. Bár maga az ötlet nem új, már több éve létezik ilyen csomagolású bor, de most azt jósolják, a folyamatosan új termékekre, trendekre vágyó piacon 2019-ben jöhet el a termék igazi divatja. (Igaz, ezt jósolták 2013 és 2016 évre is már. Lehet ez is olyan, mint a világvége, időnként beígérik, aztán végül elmarad.)

winebox.jpg

Tovább

Karácsony és borszentelés

Az ünnepi asztalokon most vélhetően sokfelé található bor is. Bár a téma ismerői manapság úgy vélik, hogy Jézus életében aligha ivott erjesztett bort, még az utolsó vacsorán - ami ugye páskavacsora volt - is erjesztetlen szőlőlé kerülhetett a poharakba. Ettől függetlenül a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, az épp Jézus születéséhez kötődő karácsony mára már nemigen képzelhető el bor nélkül. 

janosnap.jpg

Tovább

Ünnepi mérleg - BarbWine blog 2018

Ilyenkor az év végi ünnepekkor a legtöbben vonunk valamiféle mérleget. Hogyan is sikerült az épp búcsúzó év, hozta-e, amit egy évvel korábban vártunk tőle. Persze tudjuk, az évek jönnek-mennek, igazából nincs nagy különbség a december és a rákövetkező január között, mégis, egy ilyen naptárforduló sokunk számára bír jelentőséggel, mintegy válaszvonalat képezve a »múlt« és a »jövő« között.

buek6.jpg

Tovább

Brian és a bor

Így karácsony előtt talán nem árt egy kis történelmi távlatokba nyúló ki- vagyis visszatekintés. Az általam épp a napokban újranézett, Brian életét feldolgozó utolérhetetlen eposz „mit adtak nekünk a rómaiak” részéből tudjuk, sok más között a bort is a rómaiaknak köszönhették a judeaiak.

szoloizrael.jpg

Tovább

Mit ajándékozzunk borkedvelő barátainknak karácsonyra?

Ajándékozni jó érzés, ezzel a legtöbben tisztában vagyunk. Különösen igaz ez, ha sikerül olyan ajándékot választanunk, aminek az ajándékozott valóban örül. Vannak olyanok, akik ezt az ajándékválasztást hatalmas tehetséggel végzik, jómagam ismerek olyan embert, aki akár nyáron is képes megvenni egy épp szembejövő tárgyat azzal, hogy az XY-nak milyen fantasztikus karácsonyi ajándék lesz majd. A legtöbben azonban nem vagyunk ilyen előrelátóak, az ajándékbeszerzés sokszor az utolsó pillanatra marad. És persze sok gondolkozást igényel, különösen akkor, ha nem vagyunk járatosak a célszemély érdeklődési körében.

ajand0.jpg

Tovább

Újratervezés - #aszuday

Aki hozzám hasonlóan rendelkezik emlékekkel még a rendszerváltozás előttről, az talán emlékszik arra is, hogy a tokaji aszúnak akkoriban talán még a mainál is nagyobb respektje volt. A téliszalámi mellett a másik olyan országimázs termék volt, amely határainkon túl is ismertségnek örvendett. Apám mindig tartott itthon tokaji aszút, az akkoriban használatos palackcímkéket talán még most is le tudnám rajzolni. Én persze még nem ittam bort, de azért kóstoltam néha, és meg kell mondjam, azok az aszúk bizony nem voltak igazán finomak, valahogy sosem értettem, miért is van ekkora »hype« körülöttük. (Oké, igazából ezt a kifejezést sem ismertük még akkor.)

Bennem ki is alakult egy óvatos, de meglehetősen sokáig élő távolságtartás ezzel a borfajtával szemben. Rendben, azért az elmúlt években már gondoltam, hogy az igazi aszúk alighanem finomabbak, de valahogy mégsem kóstoltam aszút sok-sok éven át.

aszu8.jpg

Tovább