Borokról, nektek...

Mit ajándékozzunk borkedvelő barátainknak karácsonyra?

2018. december 13. - GyökösiAttila

Ajándékozni jó érzés, ezzel a legtöbben tisztában vagyunk. Különösen igaz ez, ha sikerül olyan ajándékot választanunk, aminek az ajándékozott valóban örül. Vannak olyanok, akik ezt az ajándékválasztást hatalmas tehetséggel végzik, jómagam ismerek olyan embert, aki akár nyáron is képes megvenni egy épp szembejövő tárgyat azzal, hogy az XY-nak milyen fantasztikus karácsonyi ajándék lesz majd. A legtöbben azonban nem vagyunk ilyen előrelátóak, az ajándékbeszerzés sokszor az utolsó pillanatra marad. És persze sok gondolkozást igényel, különösen akkor, ha nem vagyunk járatosak a célszemély érdeklődési körében.

ajand0.jpg

Tovább

Újratervezés - #aszuday

Aki hozzám hasonlóan rendelkezik emlékekkel még a rendszerváltozás előttről, az talán emlékszik arra is, hogy a tokaji aszúnak akkoriban talán még a mainál is nagyobb respektje volt. A téliszalámi mellett a másik olyan országimázs termék volt, amely határainkon túl is ismertségnek örvendett. Apám mindig tartott itthon tokaji aszút, az akkoriban használatos palackcímkéket talán még most is le tudnám rajzolni. Én persze még nem ittam bort, de azért kóstoltam néha, és meg kell mondjam, azok az aszúk bizony nem voltak igazán finomak, valahogy sosem értettem, miért is van ekkora »hype« körülöttük. (Oké, igazából ezt a kifejezést sem ismertük még akkor.)

Bennem ki is alakult egy óvatos, de meglehetősen sokáig élő távolságtartás ezzel a borfajtával szemben. Rendben, azért az elmúlt években már gondoltam, hogy az igazi aszúk alighanem finomabbak, de valahogy mégsem kóstoltam aszút sok-sok éven át.

aszu8.jpg

Tovább

Portugália a Ráday utcában

Bár a Facebook eventeket szorgosan jelölgetjük mindketten, mégis van, hogy nem tervezetten jutok el egy-egy programra. Így történt ez tegnap is. Délután beugrottam Dúzsiék pesti boltjába, és Gyuri (Virágh György, időnkénti szerzőnk) kérdezte, jövök-e este a kiállításra meg a kóstolóra?

sor4_1.jpg

Tovább

Kóstoltatok már bébibort?

A címben szereplő ital persze nem igazán bébiknek való, sőt, nem is azokból készül. Bébibornak általában a fiatal, igazából még nem kész bort hívják egyes termelők. Ezek még nem is kerültek palackozásra, hiszen még csak az érési folyamat valamelyik szakaszában járnak. Tartályban-hordóban pihennek. Azonban ha ellátogatunk egy-egy borászat pincéjébe, esetleg módunk lehet megkóstolni ezeket a borokat is.

rubin1.jpg

Tovább

Az év bortermelője 2018-ban: Balla Géza

Az igazán látványosra felújított Duna-parti Ybl házba voltunk hivatalosak ma, ahol egy sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2018” cím nyertesét. Ahogy azt korábban írtuk, az idei döntősök igencsak megnehezítették a zsűri helyzetét, az öt utolsó körbe került borász közül valóban nehéz lehetett győztest hirdetni, igazából egy ötfelé megosztott díj sem lett volna éppen ok nélküli…

ebnyito.jpg

Tovább

Itt a Cabernet Franc Nap!

A cabernet franc vagy cabernet frank mára világfajtának tekinthető. Rendszertanilag a szőlőfélék (Vitaceae) családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó vörösborszőlő, nemzetközi besorolás szerint a „nagy” kékszőlő fajták egyike. Nagyon jól alkalmazkodó fajta: hűvös, kontinentális, szubmediterrán éghajlati viszonyok között is szépen terem, ugyanakkor az eltérő termőterületeken képes teljesen más arcát mutatni.

És 2015 óta van világnapja is, méghozzá december 4-én.

cab-franc-internal-new.jpg

Tovább

Az első 25 év Neszmélyben

Születésnap az ország legszebb szőlőbirtokán

Kamocsay Ákos, a Hilltop és az ott dolgozó csapat különleges helyet foglalnak el a szívemben. Remek barátokat és munkatársakat ismertem meg, akik folyamatosan támogattak abban, hogy a lehető legjobb úton haladjak a borok megismerésében.

Eleinte még kóstoltattam is a Hilltop pincészet pultja mögött, de már akkor is teljes elkötelezettséggel tettem mindezt. Most viszont, már mint "BarbWine" szerepeltem a meghívottak között, ami őszintén be kell vallanom, csodás érzés volt. Tisztelem a pincészet munkásságát és habár én csupán 4 éve ismerkedtem meg velük, az ott dolgozók között vannak, akik már több évtizeddel, egész pontosan 15-25 évvel járnak előttem.

poszt11.jpg

Tovább

Lehet-e túl sok a jóból?

Franc&Franc konferencia, Villány

Akik figyelemmel követik a BarbWine videóit és írásait, esetleg már észrevehették, kettőnk ízlése a borok tekintetében némiképp eltér. Barbi persze nálam sokkal hamarabb rájött erre, bizony megesik, hogy ha valahol rendel magának egy pohár bort, én pedig csak bólintok a felszolgálónak, hogy én is azt kérem, ő megszólal, hogy nem, te nem ezt akarod, és rendel a borlapról valami teljesen mást nekem. És a két pohárból megejtett kóstolókortyok után mindig be kell látnom, igaza van. Hogy ez most miért érdekes? A Pécsi Borozó magazin révén meghívást kaptunk a Villányban immár negyedik alkalommal megrendezett Franc&Franc konferenciára, amely egy, a cabernet franc köré szerveződő szakmai fórum. Barbara kedvenc fajtája pedig épp a cabernet franc.

Elmentünk hát, naná...

nyit.jpg

Tovább

Ki lesz az Év Bortermelője 2018-ban?

avagy a műveletlen szőlő műveletlen társadalomról árulkodik

Azt gondolom, alapvetően kétféle boros, borokkal kapcsolatos eseményre szoktunk ellátogatni. Az egyik a kötetlen, lazább kóstolók köre, ilyenek például a Winelovers, a Borjour, a Cult in Glass, vagy épp a Wineglass eseményei, különösen a kisebb méretűek. Itt valóban kötetlen módon kóstolhat az ember, azzal és annyit beszélget a borokról, akivel és amennyit épp szeretne. Jómagam a kisebb eseményeket azért is szeretem, mert itt sokkal inkább befogadhatóak, feldolgozhatóak, megjegyezhetőek a kóstolt borok épp úgy, mint a hallott információk.

A rendezvények másik csoportja a komoly konferenciák, a nagyobb szabású szakmai estek köre. Ezek rendje kötöttebb, pontos időpontokban kezdődő beszédekkel, előadásokkal járnak, (amiket végig kell ülni...), ahol valóban rengeteg tudás összeszedhető, néha talán kicsit még túl sok is a rendelkezésre álló pár órához képest. De kétségtelen, hogy ezeken olyan információkkal is találkozhatunk, amelyekre amúgy talán rá sem kérdeztünk volna. Plusz megismerhetünk olyan neves borászokat is, akikről ugyan már hallottunk, de élőben még nem volt módunk találkozni velük. 

Egy csütörtöki esemény ez utóbbi táborba tartozik. Barbarával elmentünk egy borestre, a kies Vajdahunyad várába. Az este a Magyar Bor Akadémia ünnepi rendezvénye volt, ahol az Év Bortermelője cím öt jelöltjének bemutatkozására - és boraik kóstolására – valamint a Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny érmet nyert borainak nyilvános kóstolójára, a határon túli történelmi borvidékek megismerésére nyílott mód.

magyar_bor1.jpg

Tovább

A választás elveszett képessége

avagy igyunk-e borból és sörből kevert italokat?

Talán még sosem volt olyan korszak a emberiség történetében, amelyet - legalábbis a világ szerencsésebb felén - ennyire meghatározott a „mindent egyszerre akarunk” érzése. Mintha kezdenénk elveszíteni a választás képességét. Meg sem próbáljuk végiggondolni, mit is szeretnénk valójában, inkább olyan dolgokat keresünk, amelyek mindent megadnak nekünk, megkímélve minket a választás problémájától.

winebeer.jpg

Tovább